Nazarenes

Sedan debutalbumet ”Orit” släpptes 2001 har Nazarenes skapat några av de mest uppfriskande ljuden inom reggaemusiken. Bröderna Mehdane Tewolde och Noah Isaac Tewolde har två av de mest lysande rösterna i den samtida reggaen. Med wailande och uttrycksfulla sångröster hyllar de reggaens ungdom – en tid då artisterna hämtade mycket från USA:s bästa soulsångare – och framkallar minnen från barndomens Etiopien där de lyssnade på reggae och R&B.

Innan de började spela tillsammans som en duo finslipade Medhane och Noah sina färdigheter som soloartister genom att spela med åtskilliga grupper under hela 90-talet. Medhane turnerade med olika jamaicanska artister i både Europa och Afrika, och Noah släppte ett album och tre singlar på Virgin Records 1994.

Trots de stora soloframgångarna är det när bröderna slår sig ihop som det unika, genomträngande soundet uppstår. Soul och reggae möts i deras musik, reggaen återvänder till sitt ursprung och musikvärlden blir en bättre plats. Att lyssna på Nazarenes är att ge sig ut på en andlig resa som leds av två av de mest distinkta rösterna i branschen. Den patenterade stämsången och de fulländade sångrösterna fängslar, och precis som den fascinerande musiken står på egna ben skulle deras röster fungera utmärkt a cappella.

Debutalbumet ”Orit” gavs ut på Insteel Sounds i Göteborg, och den mycket efterlängtade uppföljaren ”Songs of Life”, som distribuerades av Heartbeat/Rounder Europe, släpptes hösten 2004. Den gavs ut i USA och Kanada under sommaren 2005, och i slutet av 2008 kom det tredje albumet ”Rock Firm”. 2012 var Nazarenes redo att släppa ännu ett innovativt album – denna gång med hjälp av St Croix-baserade reggaeetiketten I Grade Records. De samarbetade med I Grades producent Tippy I för första gången på en låt som finns med på den hyllade samlingen ”Joyful Noise”. Resultatet av det samarbetet – en fantastisk låt med titeln ”Everlasting” – inspirerade både Nazarenes och Tippy till att börja spela in en fullängdare. Det nya albumet med titeln ”Meditation” släpptes i april och bjuder på en imponerande sammansmältning av olika ljudvärldar. Nazarenes starka sång blandas med banbrytande deep roots-reggae som spelats in med liveinstrument. Samarbetet med Midnite och Lutan Fyah och en produktion signerad I Grade och Zion I King gör detta till en modern klassiker.

Nazarenes röster är också deras instrument, och genom dem återförenar sig Västindiens musik med sin ursprungskontinent samtidigt som Eritreas och Etiopiens rika förflutna hittar sin röst i dagens roots-rörelse. Reggaens diaspora återvänder hem genom Nazarenes, som är stadigt förankrade i det upproriska roots-soundet. I sin musik förenar duon skönhet, smärta, kärlek, stolthet och hopp.