Amina Hocine

amina7_webCropped


Amina Hocine EP 2 ute nu på 12tums vinyl – beställ från Bengans – och som download via iTunes

Amina Hocine är en elektronisk musiker och kompositör baserad i Göteborg.

Det är i gränslandet mellan dröm och vakenhet som Amina Hocine bygger sina elektroniska minisymfonier till poplåtar, ibland i vaken koncentration och ibland i ett sömnlikt flöde av spontana idéer. Amina Hocines musik är därför både välbekant och oförutsägbar. Låtarna växer fram utan respekt för hävdvunna idéer om struktur: vers, refräng och hook saknar relevans. Musiken strömmar fram som en dröm man inte kan kontrollera men ändå vill ska fortsätta.

Inspiration till låtarna kommer också från nattliga youtube-musikmaraton, Carl Sagan (”känslan av att we’re all made of stardust”), en exentrisk dams högljudda prat om Jesu blod på spårvagnen i Göteborg… Amina upplever det som att hon “är en radio” mer än en kompositör som styr arbetet åt ett visst håll: Får hon bara in rätt frekvens så kommer låtarna av sig själv.

– Ibland försöker jag jobba annorlunda, som med låten Jar. Då hade jag en idé om att den skulle bestå enbart av kroppsljud. Men efter ett tag tog den såklart en helt annan vändning och blev som den blev.

Hennes andra EP ”Amina Hocine 2″ (Clandestino Institut 2015) är resultatet från en period av nästan fullkomlig isolering i en liten stuga i norra Själland. Under två månaders tid skrev och spelade Amina Hocine in låtarna här.

– Det var mer som en gillestuga än ett riktigt hus, åtta kvadratmeter på Själlands odde. En gång var det en orkan som pågick utanför så hela stugan skakade. Men mestadels var det lugnt och det bästa var att jag kunde vara kvar i musiken under långa tidsperioder utan avbrott.

Amina Hocine 2 mixades av Dan Lissvik från The Studio. Det är den andra EP:n med Amina Hocine som släpps av Clandestino Institut.

Under våren 2015 är Amina Hocine också aktuell som kompositör på Folkteatern i Göteborg, där hon skriver musik till två föreställningar: Variation och Not Based on a True Story, båda med premiär 7 mars. I höst väntar turnéer i USA.

Hon har samarbetat med Andreas Tilliander, Dan Lissvik, Gros och Scout Klas. Debut-EP:n (mixad av Tilliander) släpptes 29 april 2014: Lyssna på Spotify.

Clandestino Agency och Amina Hocine bjöds in till Makan Center i Kairo för en vecka av musikaliska samarbeten i februari 2014. Två av grupperna från Makan Center: Mazaher och Nass Makan kom därefter till Göteborg i juni 2014 för att fortsätta samarbetet, i form av studiosessioner med Amina Hocine och konserter.

 

SONIC 67 VÅREN 2013: